Rumsztyk

 

czas przygotowania: około 30 minut

składniki:

rumsztyk:

dodatki:

  • 200 g młodych ziemniaków (polecamy odmianę la ratte lub grenaille)

  • PM GS szalotka

  • 30 g oliwy extra virgin

  • garść drobnego szczypiorku

garnish:

  • 5 szalotek 

  • 5 gałązek świeżego tymianku

  • 50 g niesolonego masła (może być klarowane) 

  • 20 g oleju z pestek winogron 

 

metoda:

na początek przygotuj mięso

  • posiekaj drobno polędwicę

  • dodaj żółtko, szczyptę FDS tymiankową oraz według uznania pieprz Nosy Be

  • uformuj „kotleta” i schowaj do lodówki na min. 30 minut (nie przykrywaj)

→ w tym czasie przygotujesz wszystkie dodatki — dzięki temu, kiedy wyjmiesz mięso, całość będzie gotowa do smażenia

ziemniaki

  • umyj ziemniaki, ale ich nie obieraj

  • ugotuj je delikatnie z dodatkiem GS z szalotką (wiemy od Babci, że ziemniaki gotowane uwielbiają każdy rodzaj cebuli 😊)

szalotka

  • obierz i posiekaj w piórka

  • smaż na oleju z pestek winogron, na małym ogniu do miękkości 

  • pod koniec dodaj GS z szalotką, posiekany tymianek i 1/2 masło

smażenie rumsztyka

  • wlej 30 g oliwy extra virgin i mocno rozgrzej patelnię 

  • połóż rumsztyk i zmniejsz delikatnie ogień

  • smaż 3–3½ minuty z każdej strony

  • na koniec dodaj pozostałą część masła, świeży ząbek czosnku i tymianek

  • podlewaj masłem podczas ostatnich sekund smażenia

ziemniaki cz.2 

  • kiedy ziemniaki będą gotowe, przełóż je do miski

  • rozgnieć widelcem razem ze skórką, szczypiorkiem i dodaj oliwę (20-30g) !ale nie za mocno — mają zostać kawałki ziemniaków (to nie purée)

smacznego!

PS

PM — pour mémoire:

delikatna wskazówka smakowa z języka francuskiego: na wyczucie, do smaku, szczypta — wszędzie tam, gdzie nie wymaga się wagi, a liczy się własny gust i intuicja.

garnish:

dodatek dekoracyjny używany do wykończenia dania (w tym przypadku jest to szalotka, świeży czosnek i tymianek) 

Next
Next

Pasta jajeczna i domowy mayo